|
Hier kunnen jullie het laatste nieuws bekijken.dit is nieuws uit nederland en uit de rest van de wereld
Kuijt loopt met 7 kilo ketting
BANGKOK - Boink! Boink! Vanuit de donkere gevangenishal weerklinkt het galmende geluid van ijzer dat op de vloer bonkt. Ondanks het geschreeuw in de bezoekersruimte, dreunt het lawaai boven alles uit. Twee blauwe ogen kijken me dodelijk vermoeid aan. Machiel Kuijt heeft dag en nacht een ketting van zeven kilo tussen zijn enkels, sinds hij in hoger beroep is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.
Het metaal heeft wonden veroorzaakt aan zijn benen, die door gebrek aan schoon water zijn gaan etteren. ''De bewaker die over de kettingen gaat, heeft de banden nu wat rechter gezet,'' zegt de 35-jarige Machiel in onvervalst Amsterdams. ''Daardoor drukken ze niet meer zo in m'n huid.'' Hij durft de wonden niet te laten zien uit angst voor represailles van de bewakers.
Kuijt ziet er slechter uit dan de laatste keer dat ik hem zag, bijna een jaar geleden. Zijn ogen staan diep in zijn gezicht. Krampachtig probeert hij te glimlachen. Zijn optimisme is hij echter niet verloren. Dolblij is hij met de pogingen van het Nederlandse parlement om tot een verdrag te komen met Thailand, zodat hij zijn straf in Nederland kan uitzitten. De meeste Europese landen kennen zo'n verdrag al geruime tijd.
''Hier heb ik sinds mijn arrestatie voor gepleit,'' zucht Machiel. Voorzichtig is hij al begonnen met aftellen. ''Meestal mag je na acht jaar Thaise gevangenis naar je eigen land, als er zo'n verdrag is.'' Dat betekent nog anderhalf jaar. ''Hopelijk gaat het sneller als de nieuwe beroepszaak eerder dient en ik alsnog word vrijgesproken. Ik ben onschuldig.'
Zes dagen geleden is de voormalige marktkoopman van de Albert Cuyp overgeplaatst naar de beruchte Bangkwang-gevangenis voor langgestraften. Hier houdt hij zich vooral heel erg gedeisd. ''De mensen die hier zitten, zijn harder. Alleen als je meer dan dertig jaar krijgt, kom je hier terecht,'' schreeuwt hij vanachter het gaas. Gevangene en bezoeker zijn in deze gevangenis zo'n twee meter van elkaar verwijderd. Wanhopig probeer je het geschreeuw links en rechts van je te negeren. ''Ik heb net een matrasje besteld,'' roept Kuijt opgetogen. ''Het is zestig centimeter breed. Zo passen we precies met z'n zestienen in de cel.''
In Klong Prem, de gevangenis waar hij zesenhalf jaar zonder veroordeling vastzat, moest hij zijn cel met drie anderen delen. Hij had daar een onaantastbare positie weten te verkrijgen. Het kampioenschap kickboksen, waar de Thai in uitblinken, stond op zijn naam. Niemand deed hem wat, hij dwong respect af.
Nu moet hij alles opnieuw bevechten. En met ijzeren kettingen om de enkels is dat niet eenvoudig. ''Het is op die manier lastig kickboksen.'' Toch wil Machiel, als de wonden aan zijn been genezen zijn, weer oefeningen gaan doen. ''Het laatste wat je moet doen, is bij de pakken neerzitten, dan ben je verloren. Ik had die neiging even toen ik was vrijgesproken, maar toch niet uit de gevangenis mocht. Nu probeer ik die levenslange gevangenisstraf gewoon te zien als een volgende fase.'' Machiel heeft een verzoek ingediend om de ketenen te verwijderen. Maar bij sommigen blijven ze wel acht maanden om.
Kuijt werd vorige jaar vrijgesproken van handel in drugs. Er was iets meer dan vijfhonderd gram heroïne gevonden in de auto van zijn Thaise ex-vriendin en haar neef. De Amsterdammer reed tien kilometer verderop met een Italiaan naar het vliegveld. Volgens iemand die Kuijt regelmatig bezoekt, woonde hij ten tijde van zijn arrestatie in het Thaise Pattaya, waar hij een zaak had. Kuijt en de Italiaan werden gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid.
Politiemensen verklaarden dat ze Kuijt al een tijdje in de gaten hielden en zagen dat hij de bewuste drugs had gekocht. De chauffeur van de taxi waarin hij en zijn vriend zaten, werd jaren na de arrestatie in een tempel teruggevonden. Hij hield vol dat Kuijt niets met de drugs te maken had. Toen de Nederlander uiteindelijk werd vrijgesproken, was hij nog steeds geen vrij man. Het hoger beroep moest hij achter tralies afwachten. Omdat twee Nederlanders, onder wie de zoon van Greta Duisenberg, voor hem vroegtijdig het land waren ontvlucht, werd hij ook niet op borgtocht vrijgelaten. Toch verwijt Machiel hen niets. ''Ik had in hun situatie hetzelfde gedaan.''
Met zijn ex-vriendin heeft Kuijt twee dochters van zeven en acht jaar. Nu hun beide ouders in de gevangenis zitten, wonen de kinderen in Amsterdam, bij Pita Kuijt, Machiels moeder. Zij is voor het eerst sinds de veroordeling van haar zoon op bezoek. ''Het is fantastisch dat ze er is, maar ook heel onwennig. Ik wil zo veel vertellen, maar de woorden komen niet,'' vertelt een geemotioneerde Kuijt, na even tevoren zijn moeder te hebben gesproken in een aparte ruimte waar niet geschreeuwd hoeft te worden.
Maar niet alleen zijn moeder en journalisten komen bij Kuijt op bezoek. Een groep van vier Nederlandse vliegers en stewardessen die een aantal vrije dagen hebben in Bangkok, komt langs om hem een hart onder de riem te steken. ''Tranen schoten in mijn ogen toen ik hem zag,'' zegt de 49-jarige KLM-vlieger Guus van der Linde. ''Stel dat mijn dochter van 21 zoiets zou overkomen, daar wil je toch niet aan denken."
Yvonne Stevens, die namens de Nederlandse reclassering Kuijt elke maand bezoekt, vreest dat alle aandacht voor hem maar tijdelijk is. ''Nu hij in het nieuws is, komen ze allemaal tegelijk. Maar straks zit hij weer maandenlang alleen.''
Nadrukkelijk vraagt ze ook de aandacht voor de andere Nederlandse gevangenen.
''Ik maak me veel zorgen om de twee ter dood veroordeelde Rotterdammers van Chinese afkomst, Yang en Tang. Zij zitten in hetzelfde schuitje als Machiel, maar bijna niemand weet dat. Zij moeten de kettingen altijd omhouden.'' In totaal zitten in Thailand vijftien Nederlanders gevangen, van wie elf vanwege beschuldigingen van drugshandel.
''Ik ga er vandoor,'' grapt Machiel, als het bezoekuur om is en hij zich met zijn ijzeren ketenen weer de donkere gang insleept. Op naar weer een lange nacht in een overvolle stinkende cel, met altijd de tl-verlichting aan.
© Het Parool, 13-11-2003
Kickbokser Hoost bekijkt zijn prijzen in het Westfries Museum
Tot voorkort ontbrak Ernesto Hoost in de tentoonstelling Glansrijk Gewonnen in het Westfries Museum in Hoorn.
De viervoudige wereldkampioen kickboksen uit Hoorn heeft sinds het weekend een plek in de tentoonstelling over trofeeën door de eeuwen heen gekregen. Gisteren kwam Hoost naar 'zijn vitrine' kijken met daarin vijf imposante bekers, vier zelfs van een meter hoog, overwinnaargordels en een certificaat.
De titel van wereldkampioen is voor de Hoornaar belangrijker dan de beker, toch toonde hij zich gisteren blij met zijn plek in de tentoonstelling. De kickbokskampioen heeft thuis geen prijzenvitrine: slechts een beker heeft een plek veroverd in de woonkamer, de rest staat uit het zicht op zolder.
'VERBIED PROFBOKSEN'
DEN HAAG - De Gezondheidsraad wil een nationaal kenniscentrum over hersenletsel in de sport. Dat centrum moet voor onderzoek naar hersenletsel bij sporters onder meer een registratie van letselgevallen bijhouden. De raad heeft dat meegenomen in een advies dat gisteren is uitgebracht aan staatssecretaris Ross van VWS.
De Gezondheidsraad inventariseerde de wetenschappelijke onderzoeken naar hersenletsel bij boksers en voetballers. Hij concludeert dat er nog veel te weinig bekend is over de schade die beoefening van deze sporten kan toebrengen aan de hersenen.
Dat bij boksen het risico op letsel groter is dan bij menige andere sport, staat buiten kijf. Daarom adviseert de Gezondheidsraad boksen te verbieden voor kinderen onder 16 jaar (nu is 11 jaar de grens) en mensen die een boksloopbaan ambiëren goed voor te lichten over de gezondheidsrisico's.
Volgens de raad is bij 40 tot 80 procent van de profboksers chronisch hersenletsel aangetoond. Profpartijen duren langer dan amateurwedstrijden en bovendien boksen profs zonder hoofdbeschermers. De raad stelt de staatssecretaris voor het profboksen in Nederland te verbieden als regelaanpassingen uitblijven of weinig effect hebben.
De opmerkingen over boksen leidden gisteren tot gesteggel tussen commissieleden en een afvaardiging van de Nederlandse Boksbond (NBB). Voorzitter Van den Driessche van de NBB sprak verontwaardigd over pertinente onjuistheden in het advies, dat ook nog eens 'van een negatieve kant' was geschreven. De discussie spitste zich vooral toe op de vraag wat nu eigenlijk een hersenschudding is. Volgens de raad valt een technische knock-out daaronder. "Hoe komt u daar nou bij?" vroeg Van den Driessche verbolgen.
"Dat is nou net het probleem", zei chirurg en PSV-clubarts Van den Hoogenband achteraf. "Er is te weinig wetenschappelijk onderzoek op dit gebied, dus het hangt er maar van af wat je perceptie is van hersenletsel." Van den Hoogenband, zelf lid van de commissie die het onderzoek voor de raad verrichtte, riep de sportwereld op het probleem serieus te nemen. "Gelukkig zie je dat dat steeds vaker gebeurt. Zoals de clubarts en de trainer van Ajax Van der Vaart in de Champions League buiten de ploeg hielden, omdat hij een hersenschudding had gehad. Dat was klasse."
Het is van belang sporters nog tijdens een wedstrijd te kunnen testen om te bepalen of ze een hersenschudding hebben opgelopen. Een arts heeft daarvoor zeker enkele minuten nodig, maar die tijd heeft hij niet. "Mede daarom wordt er via de medische commissie van de FIFA een voorstel ingediend om de spelregels te wijzigen", aldus Van den Hoogenband. "Een trainer moet een tijdelijke wissel kunnen toepassen om een speler goed te onderzoeken."
Van den Hoogenband beschikt over een Amerikaanse handleiding voor sportbegeleiders, waarmee ze een speler langs de lijn kunnen testen. "Vooral bij amateurclubs, waar geen artsen langs de lijn zitten, is zoiets van belang. In de opleiding van scheidsrechters en teambegeleiders moeten dit soort zaken worden opgenomen, de KNVB is hier al mee bezig."
Om bij voetbal hersenletsel te voorkomen, zou een strikte naleving van de spelregels al een hoop kunnen schelen. "Hoewel het de laatste tijd anders lijkt, is het bij voetbal niet het doel een tegenstander hersenletsel toe te brengen", zei Van den Hoogenband. "Maar tot mijn schaamte moest ik onlangs bij PSV-Ajax een paar keer de andere kant op kijken." De elleboogstoten waar de arts op doelt, moeten zo snel mogelijk uitgebannen worden. "Want dat zijn de gevaarlijkse momenten, waar de knal onverwachts komt. Een speler die kopt, spant de spieren en vangt zo de klap op."
(ANP)
Judoka kampt met overbelaste knie en moet uitrusten
Gravenstijn zegt af voor NK
ROTTERDAM - Deborah Gravenstijn doet 22 november niet mee aan de Nederlandse kampioenschappen judo voor vrouwen in Amsterdam. De winnares van brons op de laatste WK (tot 57 kg) heeft een overbelaste linkerknie en moet rust houden. De judoka richt zich nu op het A-toernooi van Parijs in februari.
De organisatie van de NK kreeg eerder al afmeldingen van onder anderen Nicky Boontje en Daniëlle Vriezema. Gravenstijn is blij dat haar knieproblemen met rust kunnen worden opgelost. "Orthopeed Heijboer heeft me onderzocht en hij zag dat de knie zichzelf herstelt. Gelukkig was een ingreep niet nodig."
Gravenstijn heeft al een olympische nominatie op zak en moet volgend jaar nog vormbehoud tonen door bij de eerste zeven te komen in een A-toernooi. Vanzelfsprekend staat 2004 in het teken van de Olympische Spelen. Gravenstijn overweegt daarvoor zelfs de Europese kampioenschappen in mei te laten schieten. "Daar ben ik nog niet uit, misschien gebruik ik de EK nog als training."
Doelbewust kiest Gravenstijn haar eigen route naar Athene. "Ik mis nog wat dingen. In Azië en Cuba zitten de judoka's waar ik het moeilijk tegen heb. Snelle, explosieve meiden. Dat type judoka zie ik in Europa niet. Ik kan daar nu echter niet naar toe." Voor de Rotterdamse ontbreekt momenteel namelijk het geld om een ver trainingskamp te houden.
"Ik hoop dat ik via sponsoring iets kan regelen. Want ik wil straks in Athene op die belangrijke dag wel kunnen zeggen dat ik alles heb gedaan wat binnen mijn mogelijkheden lag. Mijn voorbereiding moet optimaal zijn. Judo is een individuele sport, iedereen heeft eigen behoeften. Ik kies mijn eigen weg, maar gelukkig word ik daarin wel gesteund door mijn begeleiders."
(ANP)
|
Holyfield bokst gewoon door
|
|
|
|
ATLANTA - Hoewel hij onlangs behoorlijk in de kreukels lag na een partij, heeft zwaargewicht Evander Holyfield aangekondigd gewoon door te gaan met boksen. De 41-jarige Amerikaan kreeg 4 oktober in Las Vegas een afstraffing in een partij tegen zijn jonge landgenoot James Toney.
Uiteindelijk wierp zijn coach angstig de handdoek na negen ronden. Die actie verklaarde hij vervolgens zo: "Ik heb vier boksers zien sterven in de ring en daar hoeft geen vijfde bij." Holyfield, voormalig wereldkampioen, gaat echter zijn eigen weg. "Of men het er nou mee eens is of niet, ik ga door", stelt hij vastberaden in een verklaring op zijn website.
Holyfield noemt de veegpartij in het gokparadijs een 'slechte dag'. Een nederlaag is slechts een kans om terug te komen, betoogt de bokser. "Ik wil de bokssport verlaten als de onbetwiste wereldkampioen bij de zwaargewichten. Natuurlijk ben ik me bewust van de gezondheidsrisico's. Maar je bereikt niets zonder risico's te nemen."
Holyfield, die vier wereldtitelgevechten won, won 38 partijen, verloor er zes en zag er twee onbeslist blijven. Over de laatste vijf jaar beschouwd is zijn staat van dienst echter een stuk minder indrukwekkend; twee zeges, vier nederlagen en twee onbeslist. Bovendien waren daarvan één zege en één onbesliste kamp het gevolg van dubieuze jurybesluiten.
Lourens naar Scandinavian Open Taekwondo
Taekwondoka Virginia Lourens neemt zaterdag deel aan de Scandinavian Open in het Deense Arhus. Voor de eerste luitenant van de Koninklijke Landmacht vormt dit de laatste testwedstrijd in de aanloop naar het Olympische kwalificatietoernooi, dat op 5 december in Parijs plaatsvindt. Na het behalen van de kwartfinale bij de Wereldkampioenschappen Taekwondo in september is de 28-jarige Lourens de Nederlandse hoop op een Olympische startbewijs bij de vrouwen.
De tweevoudig Europees Kampioene (1998 en 2000) greep in Sydney in de Olympische klasse onder 57 kg net naast het brons. Ze werd vierde. In Athene wil ze dolgraag een medaille voor Nederland winnen, maar de weg daar naartoe is zwaar. De kwartfinaleplaats bij het WK in Garmisch Partenkirchen leverde geen directe nominatie op. Wel kreeg Lourens van NOC*NSF de A-status toegekend. Startbewijzen voor Athene zijn alleen tijdens het mondiale kwalificatietoernooi in Parijs te verdienen en in februari volgend jaar bij het Europese Kwalificatietoernooi in Bakoe. De Open Scandinavische Kampioenschappen geven Lourens – werkzaam op de KMA in Breda – een laatste mogelijkheid om het wedstrijdritme aan te scherpen.
Shaolin Soccer
Een goedgeslaagde mix van special effects en humor. Dat is de kracht van Shaolin Soccer, de hilarische Chinese actiekomedie van regisseur en hoofdrolspeler Stephen Chow. De Chinese superster heeft een heerlijke niets-aan-de-handfilm gemaakt, die door de spectaculaire actiescènes een lust voor het oog is.
Chow speelt de aan lager wal geraakte Shaolin- (Kungfu) meester Shin, die in contact komt met een al even uitgerangeerde oud-voetballer. Shin weet zijn oude vechtvrienden te strikken voor een voetbalteam. In het nationale voetbaltoernooi, met een miljoen dollar als hoofdprijs, komen langzaam de magische krachten van dit stelletje ongeregeld weer opborrelen.
Het verhaal van Shaolin Soccer is flinterdun, maar dat is geenszins storend. Behalve in de extra's op de dubbel-dvd, waar regisseur Chow over de "complexiteit'' en de "meerdere lagen'' van zijn film vertelt. Al die interessante praat over deze eendimensionale komedie komt wat lachwekkend over.
Ook is te zien hoe de fantastische stunts - Ã la Matrix en Crouching Tiger Hidden Dragon - met behulp van touwen en hijskranen tot stand zijn gekomen. En hoe de computer het grootste gedeelte van het budget heeft opgemaakt. Maar om te kunnen genieten van de film wil je dat eigenlijk ook weer niet weten. Voor de extra's hoef je deze dvd dus niet te kopen. Want aan de bloopers in het Cantonees heb je zonder ondertiteling ook al weinig.
|
|
|